Історичне фентезі «Як зупинити час», Метт Хейг

Історичне фентезі «Як зупинити час», Метт Хейг

 

Цей роман напевно можна назвати до певної міри філософським. Бо більшість його — це роздуми головного героя. Роздуми про час, любов і своє місце в цьому житті, які відбуваються в різні часи і в різних місцях, протягом майже пятьсот років.

Це як взяти історію про безсмертних горян, прибрати з неї сутички на мечах і додати більше роздумів про довге життя протягом століть і труднощі, з якими при цьому доводиться стикатися. Напрочуд, це досить цікаво.

Книга для того, щоб увечері посидіти в тиші і не поспішаючи поміркувати разом з головним героєм про сутність часу та місце людини в ньому. Сподобається не всім. Але комусь сподобається однозначно.

Короткий зміст книги

Том Хазард починає свою розповідь з опису свого стану. Хоча він виглядає як звичайний 40-річний чоловік, насправді він живе понад декілька століть. Він народився у Франції 3 березня 1581 року. Його стан не дозволяє йому старіти нормальними темпами; він старіє на один рік кожні 15 років або близько того.

Широка публіка не готова до таких знань; людське марновірство надто поширене. Тих, хто має цю хворобу, захищає організація, яка розпоряджається тими, хто дізнається правду. На знак вдячності за захист Товариства Альбатросів кожен член повинен час від часу виконувати доручення.

Ці завдання зазвичай передбачають вербування інших із такими умовами або усунення загроз. На перших кількох сторінках Том виконує таке завдання на Шрі-Ланці, але його мета вже мертва, коли він прибуває.

Історія розділена за часом і місцем. Кожен розділ відбувається в одній обстановці та в одному часовому проміжку, або в сьогоденні Тома, або в його минулому. Частини спогадів розкривають історію Тома від Єлизаветинської Англії до Золотого віку Парижа.

Він зустрічає Шекспіра, який працює лютистом у Глобал. Пізніше він випиває з Ф. Скоттом Фицджеральдом у Парижі, де той грає на піаніно в ресторані готелю. Том часто згадує смерть своєї матері від рук шукачів відьом і його вимушене розлучення з дружиною та дочкою.

Кожні кілька років він залишає місто та починає нове життя з новим іменем, постійно турбуючись про майбутнє та наслідки, якщо його розкриють. Його стан шкодить або вбиває всіх, кого він любить. Тому він повинен залишатися непов'язаним міцними стосунками з іншими людьми.

Рушійною силою виживання Тома є пошуки його доньки Меріон, яка успадкувала його стан і також утікає від розкриття. Том погоджується приєднатися до Товариства Альбатросів лише з метою використати їхні ресурси, щоб знайти її. Гендріх, засновник і лідер товариства, обіцяє знайти Меріон та возз’єднати їх, але в ході історії Том все ще не ближче до її пошуку.

Гендріх розпалює страхи Тома перед шукачами відьом та їхніми сучасними еквівалентами, біовченими. Він постійно нагадує Тому про німецький інститут, який знає про них і експериментує над тими, кого вони спіймають. Забобони, незалежно від періоду часу, завжди призводять до полювання, вигнання або ув’язнення. Повністю книгу «Як зупинити час» читайте онлайн.

Головна тема книги

Це — боротьба зі страхами. Життя в минулому може бути болісним, але з іншого боку пам'ять може повернути нам радісні моменти. Питання в тому, як ми ставимося до сьогодення. Звучить заплутано, але саме так.

Том живе у страху, але рано чи пізно йому доводиться взяти відповідальність за своє життя на себе і поглянути страхам у вічі. Це нелегко, але інакше він ризикує все життя провести під незрозумілими личинами ховаючись від себе, отже від життя. Від її радощів.

І ще, кохання — це біль, обов'язково буде боляче. Але... хіба можна жити не люблячи? Людині здається, що можна сховатися від болю, але ці ігри в хованки власними силами стають мукою. І коло замикається.

Страх любити, прив'язуватися – це страх жити. Страх приймати це життя таким, яким воно є. Здається, що автор хотів сказати саме це. У будь-якому випадку історія про Тома Хазарда вийшла просто чудовою.

Метт Хейг ненав'язливо показує нам будні середньовічного Лондона, садить за один стіл із Шекспіром і все це відбувається так природно. А як інакше — адже Том був знайомий з багатьма знаменитими людьми. Книгу «Як зупинити час» можна читати на нашому сайті онлайн безкоштовно.

Відгуки на статтю Історичне фентезі «Як зупинити час», Метт Хейг

    Немає результатів.
×