Джордж Мартін: як простий сценарист став автором наймасштабнішої фентезі-саги сучасності

Джордж Мартін: як простий сценарист став автором наймасштабнішої фентезі-саги сучасності

 

Джордж Р.Р. Мартін — американський письменник, лауреат кількох великих літературних премій. Найбільш відомий за фентезійним романом «Пісня льоду та полум'я», який ліг в основу однієї з найдорожчих телевізійних постановок усіх часів — культового серіалу «Гра престолів».

Про автора

Мартін народився в сім'ї вантажників у сільській місцевості Америки. Як і багато дітей, юний Джордж любив комікси і під їх впливом почав вигадувати власні історії про монстрів і продавати їх сусідським дітлахам. Пізніше він почав публікувати свої роботи у аматорських журналах коміксів. Ставши старшим, Мартін відкрив для себе фантастику — його улюбленими авторами були Роберт Говард, Джон Толкін і Говард Лавкрафт.

Після закінчення навчання Мартін вирішив зайнятися професійною письменницькою діяльністю, тому в університеті він вибрав спеціальність журналіста. Паралельно із навчанням він займався творчою літературою. Першою його роботою стало оповідання «Герої», написане у віці 21 року, яке було прийнято у серйозний науково-фантастичний журнал.

Після цього він почав активно публікуватися, а за кілька років отримав свою першу нагороду: оповідання «Королі пустельники» стало лауреатом премій «Хьюго», «Неб'юла» та «Локус» — неймовірний успіх для молодого письменника.

У 1980-х роках Мартін почав освоювати кінематограф і встиг відзначитись у багатьох великих постановках того часу. Зокрема, він працював над перезапуском класичного серіалу «Сутінкова зона» як сценарист і над фільмом «Красуня і чудовисько» як продюсер.

Цей досвід допоміг йому у ролі виконавчого продюсера та сценариста «Ігри престолів». Працюючи на телебаченні, Мартін розпочав роботу над серією «Пісня льоду та полум'я». Він поспішав зі створенням першого роману, оскільки писав його у рідкісний вільний час. Читайте книгу «Гра престолів» та її продовження на нашому сайті онлайн безкоштовно, наприклад, «Чвара королів»

Робота над циклом «Гра престолів»

Спочатку серія замислювалась як трилогія. Однак у процесі Мартін «перейшов на біг», як люблять говорити любителі поп-психології, і за десять років опублікував чотири томи.

Незабаром після виходу першого тому він отримав пропозиції про екранізацію, і згодом їх ставало дедалі більше. Мартін, однак, був насторожі — він не думав, що кінематографісти готові вкласти достатньо коштів, щоб зняти гідний фільм, а робити неякісний продукт не хотів.

Але все змінилося у 2007 році, коли компанія HBO набула права на фільм. Підготовка до зйомок зайняла кілька років, але результат того коштував — серіал став хітом, і навіть тим, хто казав, що «книга була кращою», фільм сподобався.

Під час зйомок серіалу творці зіштовхнулися із низкою труднощів. Головна з них робота над останніми томами серіалу ще не була завершена, тому творцям довелося орієнтуватися на чернетки Мартіна.

Це викликало обурення шанувальників, але сам автор сприйняв ситуацію спокійно. За його словами, такий план його цілком влаштовував, оскільки йому не потрібно було поспішати з завершенням роботи над кількома іншими книгами. До речі, досі два томи серії залишаються незавершеними.

Закінчуючи «Пісню льоду та полум'я», Мартін почав працювати над передісторією. Йдеться про серію «Полум'я та кров», яка розповідає про континент Вестерос за часів правління династії Таргарієнов. Вона також стала основою для хітового серіалу «Дім драконів».

Серія ще не завершена, чекаємо на публікацію наступних романів, щоб дізнатися розвиток подій у цьому неймовірному світі. Читайте книги Джорджа Мартіна на нашому сайті онлайн безкоштовно.

Відгуки на статтю Джордж Мартін: як простий сценарист став автором наймасштабнішої фентезі-саги сучасності

    Немає результатів.
×